X

SSL Sertifikat

Ovaj sertifikat omogućava bezbednu (kriptovanu) online komunikaciju posetiocima vašeg sajta. Sve transakcije i podatke koje budete razmenjivali sa web sajtom će biti kriptovani (šifrirani) i time vaša privatnost zaštićena kao i sacuvan integritet vasih podataka..

Dedicated server

Predstavlja računarsku konfiguraciju dodeljenu korisniku, čiji se zakup plaća na mesečnom ili godišnjem nivou. Kod dedicated servera svi resursi pripadaju isključivo korisniku, i on ih ne deli ni sa kim.

SSD

Solid state disk - Disk za skladištenje podataka, koji nije sastavljen od standardnih mehaničkih delova već koristi flash memoriju. SSD diskovi se odlikuje velikim brzinama čitanja i pisanja, daleko više od klasičnih standardnih hard diskova.

Shared web hosting

Vrsta hostinga kod koje su svi resursi podeljeni korisnicima. Svaki korisnik ima svoju kvotu - paket dodeljenih resursa koje je odabrao.

WordPress

Open source CMS sistem koji se koristi za izradu web sajtova. WordPress je besplatan, lako se instalira i lako se rukuje njim. Postoji veliki broj besplatnih tema, i premium, kupovnih templejt rešenja

KVM virtuelizacija

(Kernel-based Virtual Machine) je "full" virtuelizacija koja dozvoljava VPS odnosno cloud serveru da se ponasa i funkcionise kao da je fizicki server. Ukoliko ste klijent Web Hosting Cloud cloud VPS servera, KVM virtuelizacija vam garantuje potpunu kontrolu nad vasim VPS serverom i vecu sigurnost. KVM virtuelizacija ne dozvoljava takozvani "overselling" sto znaci da se resursi fizickog servera ne mogu deliti izmedju vise VPS servera. Svaki virtuelni server dobija svoje i zagarantovane resurse kao sto su RAM memorija i SSD disk. Ne postoji rizik da drugi klijenti ugroze rad vaseg servera preokupiranjem nekog od resursa.

VNC

(Virtual Network Computing) To je graficka aplikacija koja vam dozvoljava udaljeni pristup VPS ili cloud serveru kako biste mogli da upravljate njime. Najveca pogodnost koju dobijate VNC-om (kod linux operativnih sistema instaliranim na serveru) je ta sto ukoliko vam iz bilo kog razloga SSH pristup ne funkcionise i ili niste u mogucnosti da pristupite serveru putem SSH, preko VNC-a imate direktan pristup serveru pa cak i ako na vasem VPS ili cloud serveru nema mrezne konekcije i sa lakocom mozete resiti problem. Ukoliko ste na vas virtuelni server instalirali operativni sistem sa grafickim okruzenjem (Linux ili Windows), VNC-om pristupate direktno tom grafickom okruzenju kao sto pristupate fizicki vasem racunaru.

Bash skripte

Bash skripta je tekstualni fajl koji sadrzi niz linux komandi i to mozemo porediti sa kodom nekog programa/aplikacije koju ste napisali jer se bash skripte koriste kako za proste i jednostavne stvari, tako i za kompleksnije aplikacije koje se mogu izvrsavati na linux sistemima.

SSH

(Secure Shell) Protokol koji omogucuje korisnicima, posebno sistem administratorima, siguran i bezbedan nacin da pristupe racunaru odnosno serveru preko neke mreze. SSH obezbedjuje jaku autentifikaciju i enkriptovane podatke (saobracaj) izmedju dva racunara i ili servera koja se povezuju putem neke slobodne mreze kao sto je internet. SSH se mnogo koristi od strane sistem administratora za upravljanje sistemima i aplikacijama sa udaljene lokacije. Podrazumevani i najcesce korisceni port za SSH je TCP port 22 medjutim svakako se preporucuje promena SSH porta iz sigurnosnih razloga pogotovo zbog malicioznih programa koji svake sekunde skeniraju internet ne bi li se uspesno logovali na servere koriscenjem random autentifikacije (bruteforce).

Uptime

Uptime nije nista drugo nego vreme koje je server ili neki servis bio online i funkcionalan. Uptime se najcesce meri u procentima u odnosu na godinu dana rada nekog servera ili servisa. Web Hosting Cloud garantuje 99.99% uptime svojim korisnicima sto je kada se izracuna dosta velika razlika u odnosu na konkurencijskih 99.9%.

DDOS zaštita

Distributed Denial of Service attack (DDoS) napad je jedno od najmocnijih oruzja na internetu. Kada cujete da je neki websajt ili server "pao", u najvecem broju slucajeva razlog toga bude DDoS napad. Ovi napadi funkcionisu tako sto preopterete server ili servis i onda on bude nedostupan i prestane da funkcionise. Postoje tri razlicite vrste DDoS napada i fokusirani su na tri od sedam mreznih slojeva OSI modela i to Sloj 3, 4 i Sloj 7. Web Hosting Cloud napredna DDoS zastita vas websajt, VPS, cloud server stiti od sve tri vrste ovih napada i to do 600 Gbps snage, a na svetu je zabelezeno samo par napada koja su imali veci kapacitet od 600 Gbps.

CloudLinux

Operativni sistem koji je takodje komercijalni operativni sistem koji je radjen iskljucivo za cPanel potrebe i njegovi benefiti su sto odvaja svakog korisnika cPanel-a jednog od drugog kao da je svaki korisnik zasebna virtuelna masina gde svaki korisnik ima dodeljene resurse CPU, RAM, itd i u slucaju preopterecenja nekog od klijenata, drugi klijenti nece imati problema i nece morati da "Trpe" zbog tog jednog ili vise problematicnih klijenata.

Backup

Postupak čuvanja podataka kod kojih se oni snimaju kao vrsta rezervne kopije. Backup je veoma bitan zato sto sa lakocom mozete povratiti svoje podatke ukoliko dodje do neke greske ili gubitka podataka.

LiteSpeed

Komercijalni web server koji se pokazao kao dosta kvalitetniji i brzi nego apache i nginx na primer

LiteSpeed cache

LiteSpeed Cache je dokazano najbolji i najefikasniji WordPress sistem za kesiranje. Korisnici Web Hosting Cloud usluga Cloud Web Hosting i WordPress Hosting imaju mogucnost da koriste LiteSpeed Cache i to besplatno. Ovaj caching sistem funkcionise tako sto komunicira sa LiteSpeed web serverom da sacuva kopiju staticne HTML stranice koju wordpress dinamicki generise. Kada se staticna kopija stranice kopira u cache, onda ce ta kopija da se servira buducim posetiocima i samim tim ste dobili na brzini ucitavanja vaseg wordpress websajta i smanjenjem potrosenih resursa tako sto se oslobadja koriscenje zahtevnog wordpressovog procesa.

Bandwidth

Bandwidth je merna jedinica za brzinu po kojoj se podaci odnosno saobracaj prenosi sa i ka serveru. Svaka od Web Hosting Cloud usluga dolazi sa ogranicenjem od velikih 1 Gbps. Mnogi mesaju termin Bandwidth sa Data Transfer terminom a ustvari to su dve razlicite stvari koje su usko povezane. Za razliku od Bandwidth-a, Data Transfer (protok podataka) je termin za kolicinu (ne brzinu) podataka odnosno saobracaja koja se sa i ka serveru i sve Web Hosting Cloud usluge dolaze sa NEOGRANICENIM protokom podataka.

CPU

Centralna procesorska jedinica - Računarski procesor koji može biti jednojezgarni ili višejezgarni. Savremeni računari sve više koriste višejezgarne procesore koji najviše dolaze do izražaja u multitaskingu, omogućavajuči računarima da istovremeno izvršavaju više operativnih zadataka istovremeno

Cloud

Sama reč cloud na engleskom znači oblak, a predstavlja uslugu deljenja resursa sa različitih izvora, pri čemu se dodeljenih resursi lako skaliraju zavisno od potrebe korisnika, a izvori mogu biti geografski bliži korisnicima, čime se skraćuje vreme za njihovu distribuciju preko interneta

NVMe

Nova verzija diskova koja se koristi za skladištenje podataka. NVMe diskovi su još brži od SSD diskova i odlikuju ih jako velike brzine protoka informacija, čitanja i pisanja od preko 1000 megabajta u sekundi.

Linux

Open source operativni sistem koji omogućava rad servera.

VPS

Virtual private server. Na udaljenoj serverskoj stanici se podiže virtuelno okruženje koje simulira posebne dodeljene resurse. Jedna takva serverska stanica može sadržati i opsluživati nekoliko desetina virtuelnih mašina sa minimalnim zauzećem hardverskih komponenti.

RAM

Skraćenica od Random accsess memory - Radna, operativna memorija računara koja mu omogućava da izvršava računarske operacije i zadatke.

Internet domen

Internet domen predstavlja adresu vašeg web sajta. Isto ono što predstavljaju poštanska adresa i broj vašeg stana, to je adresa vašeg web sajta koji korisnici unose u browser kako bi pristupili vašem sajtu.

Server

Udaljeni računar koji se koristi za skladištenje fajlova i njihovo serviranje svima koji naprave upite ka serveru kao i za rad razlicitih operativnih i mreznih servisa. Serveri se obično nalaze smešteni u velikim data centrima.

IP adresa

Jedinstveni broj računarskog protokola koji računari koriste na internetu u međusobnom saobraćaju.

Hosting

Usluga zakupa prostora na serveru na kojem se smeštaju fajlovi neophodni za rad web sajtova, slika, fotografija, tekstova i sl.

FAQ

Koliko dugo ste u poslu web hosting industrije?

Preko 10 godina iskustva na internacionalnom tržištu, u Srbiji smo prisutni od 2016. godine pod imenom Cloudteh. Cloudteh je takodje od 2016 plasiran i baziran na inostranom tržištu. Tokom 2020. godine odlučujemo da primarno poslovanje prebacimo na domaće tržište i tako je Web Hosting Cloud kao brend lansiran.

Gde se nalaze vaši serveri?

Naša serverska i mrežna infrastruktura se nalazi u najmodernijim i najbolje opremljenim data centrima u Francuskoj, USA i Kanadi. Kako bismo Vam isporučili najbolju i najkvalitetniju hosting uslugu moguću, bez downtime-a, plaćamo data centrima takodje i usluge hardverskog i mrežnog održavanja naše kompletne infrastrukture sa obavezom sprečavanja, reagovanja i rešavanja potencijalnih problema u istom trenutku.

Da li je PDV uracunat u cenu?

Nismo u sistemu PDV-a tako da se PDV ne obračunava. Ne brinite, u Web Hosting Cloud-u ne postoje skriveni troškovi.

Koje sve načine plaćanja prihvatate?

Prihvatamo online plaćanje platnim karticama i to Visa, MasterCard, Maestro, Dina Card, American Express kao i uplate na tekući račun u dinarima (uplatnica).

Koje je radno vreme vaše tehničke podrške?

Tehnička podrška je dostupna za vas putem ticketing sistema na našem portalu kao i putem e-maila na podrska[@]webhostingcloud.rs. Molimo Vas da ukoliko nam pišete putem email-a u poruci navedete Vaše ime, prezime i email adresu registrovanu na Web Hosting Cloud portalu.

Da li možete da izvrsite narudžbinu umesto mene?

Naravno, slobodno nas kontaktirajte i mi ćemo to uraditi za Vas.

Blog